מחקרים COVID-19

כלבים וחתולים עלולים להידבק בקורונה ולהפיץ את המחלה

הצטברו דיווחים מאומתים על מקרים שחתולים וכלבים נדבקו בנגיף | מחקר ספרדי חדש מזהיר: בעלי כלבים בסיכון גבוה כדי 78% מאחרים להידבק בקורונה

מומלץ לבעלי כלבים וחתולים לצמצם מגע גופני עם חיות המחמד שלהם ולהימנע מחיבוקים ומנשיקות. צילום אילוסטרציה

עד כמה נגיף הקורונה ממשיך לתעתע את הקהילה הרפואית והחוקרים שעוסקים במחולל המחלה, כאשר לאחרונה מתפרסמים דיווחים הסותרים הערכות קודמות שניתנו לגביו, ניתן ללמוד מדיווח של צוות מחקר ספרדי לכתב העת Environmental Research.

בעוד מומחה בארגון הבריאות העולמי WHO מסר בעבר כי הסיכוי של כלב להידבק ב19-COVID הם נמוכים מאוד, מציג עתה צוות מאוניברסיטת גרנדה ובית הספר לבריאות הציבור באנדלוסיה, ספרד, ממצא אחר לחלוטין: הליכה עם כלב המחמד שלכם עלולה להעלות את הסיכון להידבק בנגיף לכדי 78% לעומת מי שאין לו כלב בבית. כמו כן הבאת משלוח מזון מחנות המכולת לביתכם מכפילה את הסיכון להידבקות.

החוקרים הספרדים בחנו כיצד התנהגויות שונות ביומיום משנות את הסיכוי להידבק בנגיף ומצאו שמשלוחים מסופרמרקט ויציאה להליכה עם כלב מגבירים סיכון כזה באורח מובהק.

הצוות טוען שכלב מחמד עלול להידבק בנגיף וגם לגרום להפצתו או להעבירו לאחרים על ידי כך שהוא נוגע באפו במשטח מזוהם במרחב ציבורי ומכאן עלול להדביק את בעליו.

עד כמה בעלי חיים ביתיים מהווים גורם להתפשטות הנגיף עדיין איננו מובן היטב, אף כי הצטברו דיווחים מאומתים על מקרים שחתולים וכלבים יכולים להידבק וייתכן שהנגיף עבר אליהם מעטלף או מבעל חיים אחרים שהם נשאי הנגיף ומפיצים אותו לסביבה. יחד עם זאת, באופן מוזר בעלי חיים כנראה שאינם חולים בקורונה, אבל עלולים להידבק ולהיות נשאים.

מחברי דו"ח זה ציינו שעל בעלי כלבים להיות מודעים לתופעה, לנהוג ביתר זהירות ולהקפיד על היגיינה, כלומר לחטא את הידיים בחומר חיטוי, להקפיד על מסיכה בעת שהם יוצאים לטייל עם כלבם ולשטוף ידיים בקפידה בשובם לבתיהם. כלבים תורמים להתפשטות הנגיף, הדגישו מחברי הדו"ח.

הם ביססו את הממצאים על סמך סקר שבו השתתפו 2,086 בני אדם בספרד, כ-41% מהם היו בני 54-40. הם נשאלו שאלות שונות בדבר התנהגותם במרחב ציבורי בימי המגיפה והאם נדבקו בנגיף. החוקרים השוו את תוצאות הסקר לעבודות קודמות שסימנו אילו פעילויות נחשבות לבעלות סיכון גבוה יותר או פחות להידבקות בנגיף.

כך נמצא ש-4.7% ממשתתפי הסקר, 98 גברים ונשים, נדבקו ב-COVID-19. כאשר קישרו בין פעילויות לסיכון מוגבר לתוצאה חיובית בבדיקת קורונה, ביניהן גם קבלת משלוח קניות מזון מסופרמרקט והבאתו לפתח הבית על ידי שליח,  נמצא שהפעילות הזו מעלה את הסיכון ב-04% ואף יותר מסוכנת מהליכה לחנות וקניית מוצרים בה באופן עצמאי.

עבודה במשרד ושהות במשך שעות לצד עובדים נוספים, במקום עבודה מהבית, מגבירה את הסיכון ב-76%. נוכחות של אדם באותו בית-אב שנמצא חיובי לקורונה מגבירה סיכון עצמי להידבקות פי 60. כשבבית יש גם כלב שעימו יוצאים לטייל שלוש פעמים ביום, הסיכון עולה כדי 78%. פרופ' קריסטינה סנשז-גונזלס מצוות המחקר ציינה כי ממצאי המחקר הם בגדר אזהרה לבעלי כלבים מפני סיכון מוגבר להידבקות.

הסיבה לשכיחות זאת מחייבת הבהרה. יש להביא בחשבון שכיום עדיין יש מחסור במשאבים על מנת לבצע אבחון של SARS-Cov2 בבני אדם והאפשרות לביצוע אבחון בקרב כלבים לא קיימת. פרופ' סנשז-גונזלס הודתה שאין מספיק מידע זמין על מנת לקבוע באופן חד משמעי כי כלבים מפיצים את הנגיף כמו בני אדם או פשוט משמשים מאכסנים שלו על פני הפרווה והגוף אם נדבקו, ומכאן והלאה הנגיף עובר למי שנוגע בהם. לא מן הנמנע שהנגיף מופץ גם דרך צואת כלבים.

עם זאת ממצאי המחקר אינם קובעים שיש היגיון לסגור מגרשי משחקים ציבוריים שבהם מבלים ילדים לצד כלבים מחשש להתפשטות הנגיף בסביבה כזאת, בעוד גינות ציבוריות ופארקים שאליהם מגיעים כלבים ובעליהם פתוחים.

"עתה, באמצע הפנדמיה ועד שלא יימצא חיסון זמין ויעיל, אמצעי מניעה היגייניים מהווים פתרון יחיד לבעיה מסוג זה. מומלץ שריחוק חברתי שנכלל בהנחיות התנהגות לבני אדם יחול גם על כלבים, שכן הללו מהווים סיכון ישיר או עקיף להידבקות בנגיף הזה ולהפצתו", ציינה עוד ראש צוות המחקר הספרדי.

אם נחזור ל-WHO, אזי שמומחה מטעמו, פרופ' ג'יימס ווד, ראש המחלקה לרפואה וטרינרית באוניברסיטת קיימברידג' הבריטית, אמר: "למרות שעשרות מיליוני בני אדם בעולם נדבקו וחלו בקורונה, ידוע עד כה על מספר מועט מאוד, ממש זעיר, של חיות מחמד שחלו או נדבקו. כלבי מחמד וחתולי בית עלולים להידבק מבני אדם שעימם מתגוררים, אבל גם זה ככל הידוע עד כה במקרים נדירים מאוד. נראה שחיות מחמד אינן חולות קשה אם נדבקו בנגיף".

עוד ציין ווד כי ארגונים שונים של בעלי כלבים וחיות מחמד פרסמו הודעות שאין מה לחשוש. ככל הידוע, הכלב הראשון בעולם שנדבק בנגיף הקורונה מת כעבור זמן מה לאחר שקודם הוכרז "נקי מהנגיף" ושב לבית בעליו בהונג קונג אחרי שהיה זמן מה בבידוד. בעליו של כלב זה, מגזע פומרניין בן 17 שנה, שגם הוא נדבק בנגיף, לא אפשר לבצע נתיחה שלאחר המוות בכלבו וסיבת המוות נותרה לא ידועה.

הסברה היא שחיות מחמד עלולות להידבק בנגיף מטיפות נשימתיות שחודרות לאף או לפה, ממש כמו בני אדם. חתולי בית עלולים להידבק ולהציג רמות גבוהות של הנגיף שעבר אליהם מהבעלים באותו בית מגורים. מימדי הגוף הקטנים של חתול, בהשוואה לאדם, ממחישים שהראשון נושף טיפות נשימתיות בכמות פחותה הרבה יותר בהיותו בבית מגורים בהשוואה לנפח הנשיפה של אדם שחלה בנגיף. יש יותר סיכוי שחתול בית יידבק מבעליו ולא הפוך. יש דיווח בריטי על החתול המקומי הראשון שנדבק בנגיף והציג תסמינים של זיהום נשימתי וגם מעט קוצר נשימה ונזלת.

מומחה אחר, פרופ' וויליאם וויר מבית הספר לרפואה וטרינרית באוניברסיטת גלזגו, טוען שהפתוגן המובהק של SARS-Cov2 אצל כלב או חתול לא ידוע ועד כה אין דיווחים מאומתים על חתולים שהעבירו את הנגיף לכלבים והפוך. כמו כן, אין מידע על הדרך שבה בני אדם עלולים להידבק מבעל חיים שנמצא בקרבתם בעוד שידוע הרבה יותר שבני אדם נדבקים דרך טיפות ואירוסולים נשימתיים שמפיץ חולה דרך התעטשות, שיעול וגם דיבור.

מומחה נוסף, פרופ' ג'ונתן בול מהמחלקה לוירולוגיה מולקולרית באוניברסיטת נוטינגהם, טוען שחיות מחמד בכלל מייצרות כמויות קטנות של נגיפים וברמות נמוכות בהשוואה לבני אדם, ולכן מפיצות מעט מאוד לסביבתן. ככל שידוע: כאשר חיית מחמד נמצאה חיובית לנגיף בבדיקה, בעליה הוא זה שנדבק תחילה.

עם זאת, מומלץ לבעלי כלבים וחתולים לצמצם מגע גופני עם חיות המחמד שלהם ולהימנע מחיבוקים ומנשיקות. כמו כן יש לנקוט באמצעי זהירות בעת האכלת החתול או הכלב הביתי, להשתמש בכפפות ולא לחלוק עימם מזון, משום שגם זה עלול להיות מסלול להעברת הנגיף מאדם שנושא את הנגיף לחיית המחמד שמתגוררת בביתו. יש לנקוט באמצעי זהירות בכל קירבה של כלב או חתול עם אנשים שקיים חשד שנדבקו בנגיף הקורונה.

נושאים קשורים:  חיות מחמד,  קורונה,  19-COVID,  מחקר,  משלוחים,  חדשות,  הדבקה בנגיף,  כלבים,  חתולים
תגובות
אנונימי/ת
18.11.2020, 18:55

רמת הסקת המסקנות- סיינטיפיק מעריב.

18.11.2020, 20:47

EBV במיטבו...

18.11.2020, 23:02

EBM כמובן

19.11.2020, 08:57

הכותרת מטעה מאוד ולא אחראית. בפרט יכולה לפגוע בבעלי החיים, שבעליהם עלולים לנטוש אותם בגלל כותרת כזאת.

20.11.2020, 22:49

יש להזהר מתגובות אשר אינן בהכרח מבוססות מאחר ויובילו לנטישות מסיביות.

22.11.2020, 10:51

הדבקת חיות יכולה לגרום למוטציות חדשות, הדבקת עופות יכולה להפיץ את המחלה בעופות נודדים בכל העולם וליצר אין סוף מוטציות חדשות כמו בשפעת.