נגיף הקורונה

אובחן חולה קורונה בישראל שמקור הדבקתו לא ידוע - מס' החולים עלה ל-39

היום תתקבל החלטה האם להטיל חובת בידוד גורפת על כל השבים לישראל מכל מדינות העולם | פרופ' לאוניד אידלמן: "הבהלה מנגיף הקורונה תגרום נזק גדול יותר מהנגיף עצמו"

תמונת מצב עדכנית של מספר חולים בישראל והיכן מאושפזים. מקור: משרד הבריאות

מניין הישראלים שנדבקו בקורונה נסק אתמול מ-25 ל-39 (נכון לבוקר זה), כאשר אחד מהנדבקים החדשים הוא נהג אמבולנס של מד"א, כבן 40, תושב מרכז הארץ, שהגיע למיון ב"בילינסון" ואושפז עם דלקת ריאות ולא ידוע מקור ההדבקה שלו.

חמישה מהנדבקים החדשים חזרו לארץ במועדים שונים בשבוע האחרון מאוסטריה, מספרד ומבלגיה. האחרים נדבקו מחולים מאומתים אחרים בארץ. התפתחות זאת ממחישה את קיומה של הדבקה בקהילה בישראל ולא רק של יבוא הנגיף מחו"ל. חקירה אפידמיולוגית שטרם הושלמה אמורה להבהיר את מסלולי התנועה של אותם נדבקים חדשים, המקומות שבהם שהו ואנשים שבאו עימם בקירבה פיזית ולכן עלולים להידבק ואז להתאשפז אם יפתחו תסמינים, או להיקרא להיכנס לבידוד ביתי ל-14 יום.

בעקבות ההידבקות של נהג האמבולנס, רופאים ואחיות שהיו עימו במגע נקראו להיכנס לבידוד. עד כה מספר הישראלים השוהים בבידוד – 100 אלף.

הבוקר נמסר מ"הלל יפה" בחדרה כי אמש הגיעו לבית חולים שני חולים עם תסמינים חיובים לקורונה והוכנסו לבידוד בחדרים ייעודיים שהוכנו מראש. השניים, גבר ואישה בשנות ה-50, תושבי המרכז, היו במגע עם חולה מאומת. הם שהו קודם לכן בבידוד ביתי ולאחר שהופיעו אצלם תסמינים, הוחלט להעבירם לבידוד בבית החולים. מצבם טוב.

שר הבריאות יעקב ליצמן נקב אמנם במספר 20 אלף (איש בבידוד) בעת התדרוך הרשמי לתקשורת אמש במשרד ראש הממשלה, אבל מאוחר נשמע אומר ב"חדשות הערב" (ערוץ 11 כאן) כי המספר האמיתי 100 אלף "ואני לא יודע למה אמרתי 20 אלף...".

עוד נמסר כי עד כה שוחררו לבתיהם והוגדרו כמחלימים שלושה מאלה שהיו באשפוז, כך שבפועל הבוקר מאושפזים בבתי חולים שונים בארץ 36 אנשים. אחד מהם הוא מקרה מורכב וקשה במיוחד: נהג אוטובוס התיירים ממזרח ירושלים, בן 38, מעשן כבד, שמאושפז ב"פדה-פוריה" מאז יום שישי, במצב של מורדם ומונשם. ד"ר הגר מזרחי, המנהלת בפועל של המרכז הרפואי, מסרה כי צוות של 20 אנשי רפואה מטפל בו, "כאשר הטיפול התרופתי שהוא מקבל והטיפול התומך מבוסס על ניסיון של רופאים מסין, איטליה ואוסטרליה שטיפלו במצבים דומים".

בתדרוך אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו כי עד הצהריים (היום) אמורה להתקבל החלטה לגבי בידוד של חוזרים לישראל מארצות נוספות. ההתלבטות היא אם לכלול את ארה"ב ברשימת המדינות שהשבים ממנה חייבים בבידוד, אילו ממדינות ארה"ב ייכללו ברשימה זאת – או להטיל חובת בידוד גורפת על כל השבים מכל מדינות העולם, ללא יוצא מהכלל.

נתניהו מסר כי קיים שיחה עם סגן נשיא ארה"ב מייק פנס ועם בכירים ב-CDC וסיכם עימם על שיתוף פעולה בפיתוח מהיר של ערכות בדיקה ביתית לנגיף, בדומה לערכות שבהן משתמשים לאימות הריון או לנטילת משטח גרון.

עוד נאמר בתדרוך כי תחלואת הקורונה בארה"ב בעייתית משום שעלה חשש כי העלייה בתחלואת שפעת עונתית שנרשמה שם היא כנראה של חולי קורונה. בארה"ב קיים מחסור בערכות בדיקה ועבור מי שאיננו מבוטח בביטוחי בריאות מתאימים, הבדיקה יקרה מאוד ולכן לא מעט חולים שפיתחו תסמינים דמויי שפעת כלל לא מגיעים להיבדק. בארה"ב כבר מכירים בכך שההדבקה בלא מעט מקומות היא קהילתית ולא מבוססת על יבוא הנגיף לתוכה מחו"ל.

בדיווח בערוץ 12 אמש נמסר כי "השיקול בקביעת איזו מדינה תיכנס לרשימת מדינות חובת הבידוד מבוסס על נוסחה שבה נלקחים בחשבון גודל האוכלוסיה באותה מדינה, כמה חולים אומתו בה, היקף תנועת נוסעים ישראלים ממנה ואליה ומאילו נמלי תעופה ספציפיים הם מגיעים, כך שניתן לאתר במהירות, יחסית, אנשים אחרים שהיו עימם במגע".

פרופ' גילי רגב, מנהלת היחידה למניעת מחלות זיהומיות ב"שיבא", אמרה אתמול כי צפויה החמרה אפשרית במספר החולים בקורונה בישראל. "כרגע", אמרה, "שיעור העלייה בתחלואה בארץ הוא מהאיטיים יותר בהשוואה למדינות רבות אחרות. אין ספק שזה בגלל ההנחיות המחמירות, אבל אם לא נרדוף אחרי כל חולה ונפרסם את כל המקומות שבהם היה כל חולה, עם כמה שזה נשמע מגוחך, המספרים יעלו יותר מהר".

עוד אמרה: "עם העלייה במספרים - מערכת הבריאות תקרוס. חשוב שהציבור יבין את הסיכונים: אם לא נעשה שום דבר, יש סיכוי לא נמוך, ש-50% מהאוכלוסיה יידבקו. אני מניחה שרק 10% יחלו באופן קשה ויימצאו בסכנה. אם הציבור לא ייענה להנחיות, נגיע למספרים גבוהים יותר. אנחנו לא רוצים את העומס הזה על בתי החולים".

פרופ' רגב ציינה בנוסף: "לא מדובר ב'עוד שפעת' כפי שרבים טוענים ובכך מקטינים את הסכנה. אם האירוע ייצא משליטה, אז גם הצוותים הרפואיים יהיו חולים - וזה כדור שלג מידרדר. גם אם משווים לשפעת, כששפעת כזו מגיעה לשיעור תחלואה גבוה באוכלוסיה - זה כנראה יותר חמור משפעת. אם זה מה שיקרה, מערכת הבריאות לא תעמוד בעומס".

מנכ"ל שירותי בריאות כללית, פרופ' אהוד דודסון, אמר בדיון ב-ynet: "אנחנו נערכים לתרחיש של עשרות אלפי חולים בקורונה". עוד אמר: "הטיפול של משרד הבריאות באירוע מבוסס אך ורק על שיקולים מקצועיים של בריאות הציבור וחיי אדם. אני חושב שהטיפול מצוין ומקצועי מאוד. אנחנו נותנים לו גיבוי מלא". פרופ' דודסון ציין כי "בכל אחד משמונה מתוך 14 בתי החולים של ה'כללית' הוכנה לפחות מחלקה אחת לטיפול בחולי קורונה".

יו"ר ההסתדרות הרפואית לשעבר, פרופ' ליאוניד אידלמן, אמר לעומת זאת: "יש לקחת את התפרצות הקורונה בישראל בפרופורציות. זו מחלה מידבקת שיש בה תוצאות פחות טובות משפעת רגילה, 85% מהנדבקים לא חולים או חולים קלים ביותר. המאמץ המניעתי צריך להיות ממוקד בקבוצות הסיכון, ביניהן קשישים ומבוגרים מעל גיל 60. במערכת הבריאות יש חוסר במיטות, חוסר ברופאים ואחיות. יש לטפל באוכלוסיה שאינה בסיכון בקהילה, ולא בבתי החולים. לא היתה אפשרות למנוע כניסת נגיף הקורונה לישראל ולפני שתהיה פה ירידה בתחלואה - תהיה עלייה. צריך להימנע מפאניקה, להשאיר חולים קלים בבתיהם. החלטה זאת היתה צריכה להתקבל עוד לפני חודש. הבהלה מנגיף הקורונה תגרום נזק גדול יותר מהנגיף עצמו".

ד"ר ענת אנגל, מנהלת "וולפסון", הוסיפה: "לא מדובר בבהלה שלא לצורך. הבידוד וההכלה של האירוע מאפשרים לנו להיערך כראוי".

נושאים קשורים:  חדשות,  פרופ' לאוניד אידלמן,  ד"ר ענת אנגל,  פרופ' אהוד דודסון,  פרופ' גילי רגב
תגובות
אנונימי/ת
09.03.2020, 10:19

אכן בהלה שלא לצורך. במדינות מתוקנות בניגוד לסין, שבהם בודקים נשאות לכל האוכלוסיה שמפתחת תסמינים ולא רק לאלו שחוזרים לכל ומפתחים תסמינים, אחוזי התמותה הם כחצי אחוז. אין דיווח בשום מקום שמערכות הבריאות ובתי החולים קרסו כתוצאה מהתמודדות עם נשאות או מחלה. משרד הבריאות מפחיד את הציבור ומשדר היסטריה שמעודדת מגורמים לא מקצועיים במשרד וחלק מהגורמים המקצועים מפחדים לדבר בניגוד להרבה מעמיתיהם מחוץ למשרד. כן יהיו חולים קשים ותהיה תמותה אבל פחות או יותר כמו כל שנה ובתי החולים ערוכים לכך כמו כל שנה. יש יותר פרוזדורים, פותחים מחלקות, משחררים חולים ומפנים חולים לבירור אמבולטורי.
שרשרת הטעויות והטעית הציבור מצד משרד הבריאות נמשכת. מתחם הבידוד בשיבא " הצגת תכלית מיותרת שגרה רק נזק " לדברי משנה למנכ"ל משרד הבריאות. לא הבידוד מעכב את המחלה אלא העובדה שאנחנו מדינה עם גבולות סגורים בניגוד למדינות אירופה והמחלה הגיעה אלינו מאוחר ממדינות אחרות. ידוע וברור לכולם שאלפים ידבקו בדיוק כמו שאר המדינות. ידוע וברור לכולם שכבר כעת המספרים המדווחים לא משקפים את מצב הנשאות או ההדבקה האמיתי באוכלוסיה. אנחנו המדינה היחידה בעולם שגרמה לסגירת קווי תעופה בגלל הנחיות לא קשורות למציאות, לא ישימות באוכלוסיה. משום מה משחקי כדורגל עם 5000 איש מותרים.
יש פה מדיניות מבולבלת, היסטרית, לא מקצועית של משרד מנוהל על ידי פוליטיקאים וכלכלנים המשרה פאניקה ובהלה ציבורית לחינם.

אנונימי/ת
09.03.2020, 19:11

סטטיסטיקה היא מדע משונה. אפשר לטבוע בעומק ממוצע של חצי ס"מ מים.
עובדות: מערכת הבריאות באיטליה קורסת. חוסר אמיתי במכשירי הנשמה, נותנים לאנשים למות מחוסר יכולת לטפל. מקבל מיילים של רופאים מיואשים ועייפים חלקם נדבקו בוירוס. איך אומרים ביידיש better safe than be sorry

09.03.2020, 19:31

דברי טעם שכאלה, תוכל להתמנות ליועץ של טראמפ לענייני קורונה.
במציאות במדינות שבהם זה מתפשט מערכת הבריאות קורסת.
חכה שבוע ותראה מה יקרה בארה"ב

אנונימי/ת
09.03.2020, 22:26

בשולי הדברים: אתם אמנם מפרסמים כתבה (אחרת) על שלוש מנהלות והדרך שהן עשו, אבל מתעקשים להמשיך לכתוב ''רופאים ואחיות'' במקום ''רופאים ואחים" או ''רופאות ואחיות'' כפי שגם נכון יותר דקדוקית.
לתשומת ליבכם.

אנונימי/ת
10.03.2020, 06:57

אם רוצים להצמד לצורה הנכונה דקדוקית, הרי בהנחה שיש לפחות רופא אחד ואח אחד, יש לומר רופאים ואחים.

אנונימי/ת
10.03.2020, 05:16

א. אף אחד לא בפניקה, אבל לא מדובר בשפעת רגילה. אדרבא, המדינות שלא נכנסו לפאניקה בזמן, נכנסו לפאניקה אחר כך.
ב. מי שבאמת מבין בתחום, יכול לדבר עם משרד הבריאות והזיהומולוגים. הם פתוחים לשמוע. לכל "המבינים של רגע" והפוליטיקאים הקטנים מהר"י, מבקש כעת. זה הזמן לתמוך ולפרגן. אם יש רעיון לנתונים, אפשר לשלוח ולדבר, ולא לנסות לתפוס כותרות.
ג. אפילו טראמפ, שכל מטרתו היא להרגיע את השוק, לא מנסה לומר שלא צריך להערך.
ד. בינתיים כל הכבוד למשרד הבריאות. גראף ההדבקה עם שיפוע נמוך ומאפשר התמודדות נכונה עם החולים.

הנני תמים דעים לחלוטין עם דבריו של פרופ' ליאוניד אידלמן.
פאניקה מיותרת..
משבר כלכלי מיותר...
יש לערוך סקר מידגמי מהימן ומהיר לקביעת היקף הנשאות באוכלוסיה האסימפטומתית, ובהתאם לכך לקבוע את נוהגי ההיגיינה הנובעים מכך.
פרופ' תיאו דב גולן.

18.03.2020, 12:26

הדרך היא לא רק יצור חיסון, לחברות תרופות לעשות מאמץ לייצר תרופה נגד קורונה, בינתיים הייתי מנסה על חולים קשים כל התרופות שקיימים היום נגד וירוסים. עובדה שסינים ניסו את PLAQUENIL עם תוצאות טובות.