המתיחות הפוליטית בין ארה"ב לסין לא מדלגת על הזירה של מקורות מגיפת הקורונה. מחקר גנטי שפורסם לאחרונה בכתב העת Cell ובחן את מקורות נגיפי הקורונה שגרמו למגיפות הסארס והקורונה, מצביע על כך ששני הנגיפים עברו מסלולים מקבילים. בשני המקרים, הנגיפים עברו מעטלפים ליונקי בר בדרום-מערב סין. הנגיפים הועברו באמצעות סוחרי חיות בר למרחק של מאות קילומטרים לשווקים עירוניים, שם עברו לבני אדם וגרמו להתפרצות המגיפות.
עוד בעניין דומה
צוות חוקרים בינלאומי בראשות ד"ר ג'ונתן פקאר מאוניברסיטת אדינבורו ופרופ' מייקל וורובי מאוניברסיטת אריזונה השווה את המסלולים האבולוציוניים של שני הנגיפים, תוך ניתוח גנומי של 250 נגיפי קורונה קרובים בעטלפים ויונקים אחרים.
המחקר מצא כי הרקומבינציה האחרונה בעטלפים של נגיף הסארס התרחשה בשנת 2001, רק שנה לפני פרוץ מגיפת הסארס בגואנגג'ו שבסין. באופן דומה, הרקומבינציה האחרונה של SARS-CoV-2 בעטלפים התרחשה בין 2012 ל-2014, חמש עד שבע שנים לפני מגיפת הקורונה שהתפרצה בווהאן.
החוקרים טוענים כי הממצאים הללו מתיישבים עם מחקרים קודמים שפרסמו ב-2022, שהצביעו על השוק בווהאן כמוקד התפרצות מגיפת הקורונה. במקום נמכרו יונקי בר ונרשמו שם מקרים מוקדמים רבים של קורונה. שם גם נאספו על ידי חוקרים סינים זנים של SARS-CoV-2 הנושאים מוטציות ייחודיות.
בחודש שעבר השיק הבית הלבן דף אינטרנט בשם "דליפת מעבדה: המקור האמיתי של קוביד 19", שבו נטען כי המגיפה נגרמה לאחר שהנגיף דלף בתאונה במעבדה בווהאן, סין. בכתבה על המחקר בניו יורק טיימס מיום ה' מוזכר כי ממשל טראמפ נימק קיצוץ של 18 מיליארד דולר למכונים הלאומיים לבריאות (NIH), בין היתר במה שתיאר כ"חוסר יכולתה של הסוכנות להוכיח כי המענקים שלה למכון ווהאן לווירולוגיה לא תרמו לדליפת הוירוס".
ממשלת סין הגיבה בהכחשה מוחלטת כי נגיף הקורונה נגרם מדליפה ממעבדה בווהאן והעלתה את האפשרות שהנגיף הגיע דווקא ממעבדה להגנה ביולוגית בארה"ב. "יש לערוך חקירה יסודית ומעמיקה של מקורות הנגיף בארה"ב", נכתב בהצהרה.
כאמור, המחקר שפורסם ב-Cell מספק ראיות התומכות בתאוריית המעבר הטבעי מחיות בר. החוקרים מדגישים כי בשני המקרים, גם בסארס וגם בקוביד-19, נמצא כי המקורות הישירים של הנגיפים נמצאו באזורים מרוחקים ממקומות ההתפרצות האנושית, וכי סחר בחיות בר אפשר את המעבר הגיאוגרפי הנרחב והמהיר של הנגיפים בזמן קצר.