מועילות החיסונים נגד נגיף הקורונה בעונה הנוכחית 2024-2025 עמדה, על פי דיווח של המרכז האמריקאי לבקרת מחלות ומניעתן (CDC) על 33% במניעת ביקורים במחלקות לרפואה דחופה (פניות למיון) בעקבות קורונה במבוגרים מעל גיל 18. נצפתה גם מועילות של 45% במניעת אשפוזי קורונה במבוגרים מעל גיל 65 (ללא דיכוי חיסוני).
עוד בעניין דומה
מערך מודיעין בריאות של משרד הבריאות הישראלי פרסם את הערכות הביניים של ה-CDC בנושא המועילות בתנאי המציאות (effectiveness) של חיסוני הקורונה לעונה הנוכחית (2024-2025), שנועדו להגן מפני שושלת הוריאנטים JN.1 של הנגיף.
דו"ח ה-CDC מציין כי ריצוף גנומי של דגימות SARS-CoV-2 שנאספו במהלך תקופת המחקר חשף כי הזנים העיקריים השנה היו צאצאים של זן אומיקרון JN.1, כולל KP.2, KP.3, ו-XEC.
זן XEC (הקרוב לזני KP.2 ו-JN.1 בחיסוני 2024-2025) החל לעלות בשכיחותו בינואר 2025 ומהווה 31% מהרצפים במעקב הגנומי הלאומי של ה-CDC עד אמצע פברואר 2025.
נזכיר כי במחקר מקיף שנערך בישראל בתחילת מבצע החיסונים (2020-2021) והתפרסם בכתב העת The Lancet, נמצאה יעילות מרשימה של 95.3% נגד הדבקה, 97.0% נגד תסמינים, 97.2% במניעת אשפוז ו-96.7% נגד תמותה.
עם זאת, השוואה ישירה בין מועילות החיסונים כיום למועילות החיסונים בתחילת מגיפת הקורונה אינה מדויקת. בעוד שבמחקר שנערך בישראל בשנת 2021 נמצאה יעילות גבוהה מאוד (מעל 95%) נגד הדבקה ותחלואה קשה, הנתונים התקבלו בתקופה שבה רוב האוכלוסיה טרם נחשפה לנגיף או חוסנה.
כיום, המועילות נמדדת באוכלוסיה שכבר פיתחה חסינות מסוימת מחיסונים קודמים ו/או מהדבקה טבעית וכנגד וריאנטים שונים של הנגיף שהתפתחו במהלך השנים. לכן, מועילות של 33% במניעת ביקורי מיון ו-45%-46% במניעת אשפוזים מייצגת למעשה את התוספת להגנה הקיימת כבר באוכלוסיה, ולא את ההגנה הכוללת שמספק החיסון. במערך מודיען בריאות מציינים כי "זוהי עדיין תוספת משמעותית המצדיקה את ההתחסנות, במיוחד עבור אוכלוסיות בסיכון".
חוקרי ה-CDC מציינים כי הממצאים שלהם מספקים ראיות חזקות לכך שהחיסון נגד קורונה שניתן לשנת 2024-2025 מציע הגנה נוספת משמעותית נגד ביקורים במחלקות לרפואה דחופה ומרכזי טיפול דחוף הקשורים למחלה ואשפוזים בהשוואה לאי קבלת חיסון, ללא קשר להיסטוריית חיסון או הדבקה קודמים. "כיוון שמרבית האוכלוסיה כבר חוסנה בעבר ו/או חלתה בעבר בקורונה, התוצאות מדגישות את הערך המוסף בהתחסנות בחיסון העדכני ביותר, בנוסף להגנה החיסונית שכבר קיימת באוכלוסיה", צוין.
עוד כתבו כי "בהשוואה לחיסוני השנים הקודמות, ניתן לראות שיפור מסוים במועילות החיסון הנוכחי. ניתוחים משנים קודמות הראו שעבור החיסונים לשנת 2023-2024, מועילות החיסון נגד ביקורי חדר מיון עמדה על 24% לילדים בגילאי תשעה חודשים עד ארבע שנים; 50% לילדים ובני נוער בגילאי חמש שנים עד 17, 24% למבוגרים בגילאי 18-64 ו-25% למבוגרים בגילאי 65 ומעלה. לעומת זאת, החיסון החדש (2024-2025) מציג כאמור מועילות של 33% במניעת ביקורי חדר מיון/ מרכז טיפול דחוף, שיפור ניכר לעומת החיסון הקודם עבור מבוגרים".
בכתבה על מועילות חיסוני הקורונה, שפורסמה בחדש ינואר האחרון, כותבים המחברים, ד"ר אור קריגר וד"ר ארז גרטי, כי "לאורך השנים פורסמו מחקרים רבים על מועילות ובטיחות החיסונים שהותאמו לוריאנטים שונים, בתקופות שונות. קשה להשוות בין ביצועי החיסונים בתקופות השונות ולמול הוריאנטים השונים, ובפרט קשה לערוך השוואה כמותית של מועילות החיסונים בתקופות השונות, שכן בכל תקופה מועילות החיסונים נמדדת כתוספת במוגנות שהחיסון מקנה על גבי רקע חיסוני קודם (חיסונים והחלמות) שהלך ונצבר מאז פרוץ המגיפה".