מחקר חדש חושף הבדלים משמעותיים בתגובות תאי הלב לדלקת שריר הלב הנגרמת לאחר זיהום בנגיף SARS-CoV-2 לעומת זו המתפתחת לאחר החיסון נגד קורונה. המחקר פורסם בכתב העת Nature Cardiovascular Research בשבוע שעבר.
עוד בעניין דומה
חוקרים ממרכז מקס דלברוק לרפואה מולקולרית בברלין והמרכז הגרמני למחקר קרדיווסקולרי ערכו ריצוף RNA ברמת התא הבודד (single-nucleus RNA sequencing) בביופסיות שריר לב שנלקחו מארבע קבוצות: חולים עם דלקת שריר לב שאינה קשורה לקורונה, חולים עם דלקת שריר לב לאחר הדבקה בנגיף, חולים עם דלקת שריר לב לאחר החיסון לקורונה וקבוצת ביקורת של בעלי לב בריא.
המחקר כלל 26 מטופלים (22 גברים וארבע נשים) בגיל ממוצע של 37 שנים. המטופלים הציגו תסמינים דומים, כולל כאבי חזה, דפיקות לב, חום, קוצר נשימה, תשישות וחולשה כללית, עם עלייה כוללת בסמנים ביולוגיים המעידים על נזק לבבי.
דלקת שריר הלב היא מחלה נפוצה יחסית, עם שכיחות המוערכת בעד 22 מקרים לכל 100 אלף נפש בשנה. אף שכל אדם יכול לפתח את המחלה, מרבית המקרים מופיעים בגברים צעירים בגילאי 20-40. הסיבה הנפוצה ביותר לדלקת שריר הלב היא זיהום ויראלי, אך היא יכולה להיגרם גם מתגובות לתרופות או חיסונים, חשיפה לרעלנים או פגיעות פיזיות.
הממצאים מראים כי בעוד שכל הקבוצות הציגו מאפיינים דלקתיים מסוימים, היו הבדלים משמעותיים בתגובה החיסונית ובדפוסי הביטוי הגנטי. אצל אנשים שנדבקו בנגיף נמצאה פעילות מוגברת של אינטרפרון-γ ועלייה במספר תאי T מסוג CD8+ ותאי הרג טבעיים. תאים אלה עוררו תגובה דלקתית חזקה יותר בהשוואה לקבוצות האחרות.
לעומתם, בחולים לאחר החיסון זוהה ביטוי מוגבר של הציטוקינים IL16 ו-IL18 כמאפיין עיקרי, יחד עם שיעור גבוה יותר של תאי T מסוג CD4+. בקבוצת דלקת שריר הלב שאינה קשורה לקורונה נצפו רמות דומות של תאי T מסוג CD4+ ו-CD8+.
בשתי הקבוצות נצפו שינויים בתאי האנדותל שהצביעו על תהליכי אנגיוגנזה (יצירת כלי דם חדשים) מתמשכים, אך בקבוצת המחלימים זוהו גם שינויים המעידים על דיספונקציה של מחסום הדם הווסקולרי.
האתר Precision Medicine מצטט את ד"ר הנריקה מאץ', המחברת הראשונה של המחקר: "מצאנו הבדלים ברורים בהפעלת המערכת החיסונית... ידע זה עשוי לסייע בפיתוח טיפולים חדשים ומותאמים אישית המכוונים לסוגים ספציפיים של דלקת".
עוד צוין כי הממצאים מרמזים על תגובה חיסונית חזקה יותר בדלקת שריר הלב לאחר הדבקה בקורונה בהשוואה לצורות דלקת שריר הלב לפני ההדבקה, בעוד שהדלקת בשריר הלב נראתה מתונה יותר לאחר חיסון.
חומרת המחלה והתסמינים בדלקת שריר הלב משתנים באופן משמעותי, מה שמקשה על הטיפול. אף שרוב המקרים קלים ונפתרים לאחר טיפול, חלק מהמקרים מחמירים במהירות ועלולים לגרום למוות או לצורך בהשתלת לב. לכן, ידע נוסף על הסוגים השונים של דלקת שריר הלב עשוי לעזור בטיפול יעיל יותר במטופלים ולחזות טוב יותר מי עלול לסבול מתחזית גרועה יותר ממצב זה בעתיד.