חדשות

מדענים מסין בודדו מעטלפים נגיף קורונה חדש

הנגיף זוהה על ידי קבוצת מחקר שמחפשת נגיפי קורונה בחיות בר ולא בעקבות תחלואה חריגה | לנגיף תכונות דומות לנגיף SARS-CoV-2, שגרם למגיפת הקורונה העולמית

עטלף, מגיפת הקורונה. צילום אילוסטרציה

מדענים מסין בודדו מעטלפים נגיף קורונה חדש המכונה HKU5-CoV-2, ובדקו את תכונותיו בתנאי מעבדה. כך דווח הבוקר (ג') במערך מודיעין בריאות במשרד הבריאות.

במאמר חדש שהתפרסם בכתב העת המדעי Cell, מצוין כי הנגיף זוהה על ידי קבוצת מחקר שמחפשת נגיפי קורונה בחיות בר ולא בעקבות תחלואה חריגה כלשהי בבעלי חיים או באדם. החוקרים מתארים תכונות דומות לנגיף SARS-CoV-2, שגרם למגיפת הקורונה העולמית שהחלה בשנת 2019.

"מחקר זה מעורר הדים בתקשורת", מציינים במודיעין מערך בריאות, "אך אנו מעריכים שהסיכון מהנגיף החדש מוגבל, והמחקר בעיקר שופך אור על הפוטנציאל הגלום בנגיפי קורונה בעטלפים ובבעלי חיים אחרים".

מממצאי המחקר, שעליו דווח גם ב"פורבס", עולה כי הנגיף החדש מסוגל להדביק תאים אנושיים בתנאי מעבדה וחולק מאפיינים משותפים עם SARS-CoV-2, כאמור הנגיף שגרם למגיפת הקורונה: שני הנגיפים נצמדים לאותו הקולטן (ACE2) בעת הדבקת תאים אנושיים, ונחתכים באופן דומה על ידי אותו האנזים (furin) בעת החדירה לתא. הנגיף גם הדביק מודלים מעבדתיים המדמים איברים אנושיים כמו דרכי הנשימה והמעיים, מה שמעיד על פוטנציאל רחב שלו לכאורה בהדבקת רקמות אנושיות.

יכולת ההדבקה של התאים האנושיים והדמיון לנגיף SARS-CoV-2 עלולים להצביע על פוטנציאל של הנגיף החדש לעבור מבעלי חיים לאוכלוסיה האנושית, בין אם על ידי הדבקה ישירות מעטלף, או דרך בעל חיים אחר, אליו הנגיף עשוי לעבור מעטלפים.

סיכון מוגבל לעת עתה

יחד עם זאת, נראה שהנגיף החדש נקשר לקולטן האנושי ביעילות נמוכה יותר בהשוואה ל-SARS-CoV-2, מה שמפחית את הסיכון המיידי הנשקף ממנו בהיבט של הדבקת אדם. הכותבים מציינים שתוארו בעבר בספרות נגיפי קורונה שבודדו מבעלי חיים עם מאפיינים דומים לנגיף החדש.

עיקר המומחים שהגיבו למאמר בעיתונות וברשתות החברתיות מייחסים לנגיף זה סיכון מוגבל לעת עתה, בין היתר לאור היותו מותאם פחות להדבקת תאים אנושיים ולאור הסברה כי תיתכן חסינות צולבת מסוימת לנגיפים מסוג זה שהאנושות רכשה במהלך מגיפת הקורונה העולמית.

בעטלפים ובבעל חיים נוספים ברחבי העולם מסתובבים נגיפי קורונה רבים עם תכונות שונות, חלקם עם פוטנציאל לגרום לתחלואה באדם בהינתן תנאים של מגע הדוק בין אנשים לחיות הנושאות את הנגיפים - למשל, ציד של חיות בר או מעבר הנגיפים לחיות משק. בהתאם, מחברי המאמר ממליצים על מעקב מתמשך אחרי נגיפים דומים ועל פיתוח חיסונים רחבי טווח כדי להתמודד עם איומים עתידיים מסוג זה.

נושאים קשורים:  נגיף קורונה,  סין,  עטלפים,  חדשות,  מגיפת הקורונה,  מחקרים