במחקר רטרוספקטיבי, החוקרים בחנו את ההשפעות של דקסמתזון (dexamethasone), גלוקוקורטיקואיד חזק, על חולי סוכרת שאושפזו בשל מחלת הקורונה (COVID-19). בהתחשב בכך שדקסמתזון יכול להחמיר היפרגליקמיה, מה שעלול להוביל לתוצאים גרועים יותר בחולי סוכרת, היעילות והבטיחות שלו בקבוצה ספציפית זו דורשת הערכה נוספת.
עוד בעניין דומה
החוקרים ניתחו נתונים מחמישה בתי חולים במערכת הבריאות של ג'ונס הופקינס (JHHS), המכסים את התקופה מ-3 במרץ 2020 ועד 25 ביוני 2022. הם איתרו 2,361 חולי סוכרת שקיבלו דקסמתזון או ביקורות שלא קיבלו. לאחר התאמת ציוני נטייה נותחו הנתונים של 529 חולים בכל קבוצה. התוצאות הושוו באמצעות מודלים של רגרסיה פרופורציונלית של Cox. התוצא העיקרי היה תמותה תוך 28 ימים. התוצא המשני היה זמן לשיפור קליני. תוצאים נוספים כללו שכיחות מקרי חירום היפרגליקמיים וניתוח תת-קבוצות של תוצאים ראשוניים לפי חומרה קלינית.
מתוצאות המחקר עולה כי לא היו הבדלים מובהקים בשיעורי השרידות בין קבוצת הדקסמתזון וקבוצת הביקורת גם בתקופות של 0-6 ימים ו-7-28 ימים שלאחר הטיפול, וגם לא בזמן לשיפור קליני לאחר 28 ימים. בנוסף, שיעורי ההיארעות של קטואצידוזיס סוכרתית ומצב היפרגליקמי היפר-אוסמולרי היו דומים בין הקבוצות.
החוקרים סיכמו כי דקסמתזון לא שיפר באופן מובהק את השרידות או האיץ שיפור קליני בחולי סוכרת עם מחלת הקורונה. ממצאים אלה מדגישים את הצורך במחקרים פרוספקטיביים נוספים כדי לאשר את התוצאים הללו ולחקור את המנגנונים הבסיסיים המשפיעים על חולי סוכרת המטופלים בגלוקוקורטיקואידים במהלך זיהום בנגיף הקורונה.
מקור: