מחקר חדש מצביע על כך שקורונה חמורה עלולה לגרום לדלקת ב"מרכז הבקרה" של המוח. על פי המחקר שנערך באוניברסיטת קיימברידג', זיהומי קורונה חמורים עלולים לגרום לדלקת בגזע המוח, מה שיכול להסביר תסמינים כמו קוצר נשימה, עייפות וחרדה ארוכי הטווח שחווים חלק מהחולים.
עוד בעניין דומה
החוקרים השתמשו בסורקי MRI מתקדמים בעוצמה של 7 טסלה כדי לבחון את מוחותיהם של 30 אנשים שאושפזו עם קורונה בתחילת המגיפה, לפני הכנסת החיסונים. הסריקות אפשרו להם לזהות דלקת ואי סדירויות מיקרו-מבניות ברקמת גזע המוח. הסריקות הראו סימני דלקת בגזע המוח - מבנה קטן אך קריטי השולט בתפקודים חיוניים כמו נשימה, קצב לב ולחץ דם.
בכתבה השבוע (ג') על המחקר בגרדיאן, מצוטטת הנוירולוגית ד"ר קטרינה רואה, החוקרת הראשית, שאמרה כי הממצאים מצביעים על כך שהתסמינים ארוכי הטווח הם תוצאה של דלקת בגזע המוח בעקבות זיהום הקורונה. "המחקר לא בדק אנשים עם תסמונת פוסט-קורונה, אך התסמינים הדומים של קוצר נשימה ועייפות מעלים את השאלה האם גם אצלם יש שינויים בגזע המוח".
הסריקות חשפו אי סדירויות הקשורות לדלקת בחלקים שונים של גזע המוח החל מכמה שבועות לאחר האשפוז. הנזק ניכר גם בסריקות שנערכו יותר משישה חודשים לאחר מכן.
במחקר נמצא בנוסף קשר בין רמות גבוהות של דלקת בגזע המוח לבין תסמינים פיזיים חמורים יותר ורמות גבוהות יותר של דיכאון וחרדה. בקרב משתתפי המחקר, אלה שהראו את רמות הדלקת הגבוהות ביותר בגזע המוח דיווחו גם על התסמינים הפיזיים החמורים ביותר וכן על רמות גבוהות יותר של דיכאון וחרדה.
המחקר החל לפני שהמושג "לונג קוביד" היה מוכר לרפואה ולרשויות הבריאות. עם זאת, העובדה שרבים מחולי הלונג קוביד מדווחים על קוצר נשימה ועייפות מתמשכים מעלה את האפשרות שדלקת במוח עשויה להיות גורם משמעותי גם בתסמינים שלהם.
בעוד שהמחקר אינו מוכיח באופן חד משמעי את הגורמים לתסמונת פוסט-קורונה, הוא מצביע על חשד אפשרי לחלק מהתסמינים ועל הצורך בהפחתת תגובות דלקתיות במהלך זיהום ראשוני של קורונה.