מאת פרופ' יסמין מאור, מנהלת היחידה למחלות זיהומיות במרכז הרפואי ע"ש א. וולפסון
אני שמחה להביא בפניכם את סיכום הסימפוזיון שעסק בטיפולים אנטיוויראליים ל-COVID-19 מזוויות שונות.
Prof. Andrew Ustianowski פתח את הסימפוזיון והדגיש את חשיבות אנשי מקצועות הרפואה בתקופת פנדמיית הקורונה.
מבחינת טיפול בקורונה, Remdesivir יכולה לשפר את מצבם של החולים בכל שלבי המחלה, הן בשלב ההתחלתי וגם כאשר החולים כבר נזקקים לתמיכה בחמצן. נהנים במיוחד מטיפול ב-Remdesivir הם החולים בקבוצות הסיכון. בשלב הקשה רצוי גם לשלב את הטיפול עם תכשיר נוגד דלקת כגון Dexamethasone ובחולים הקשים יותר Baricitinib או Tocilizumab.
"ההנחיות הקליניות האמריקאית תומכות במתן Remdesivir בסיכון גבוה בין אם יש להם או אין להם פגיעה ביכולת החמצון"
Dr. Roger Paredes דיבר על החשיבות של איתור ואבחון של חולי הקורונה במועד, דבר המאפשר לתת טיפול למניעת הדרדרות ואשפוז טרם התפתחות מחלה קשה. למרות שהתמונה הקלינית של הקורונה השתנתה לאורך המגפה, עדיין יותר מ-60% מהמאושפזים עם קורונה הם בגיל 65 ומעלה. ביותר מ-90% מהמאושפזים עם קורונה יש לפחות מחלת רקע אחת. מחלות הרקע הנפוצות בחולי קורונה על פי מידת השכיחות הן מחלות ריאה כרונית, תחלואה קרדיווסקולרית, סוכרת, השמנת יתר, מחלות נוירולוגיות, אי ספיקת כליות, דיכוי חיסוני ומחלות של הכבד ומערכת העיכול. מבחינת דיכוי חיסוני, החולים בסיכון הגבוה ביותר הם מושתלי מח עצם, וחולים עם ממאירויות המטולוגיות. הגורם המגן המשמעותי ביותר מפני מחלה קשה, תמותה וסיבוכים הוא חיסון מלא, בכל מנות הדחף.
Prof. Nicola Montano דיבר על זווית הראייה של הפנימאי בניהול חולי קורונה. הוא הדגיש את פרופיל הבטיחות הטוב של Remdesivir ביחס לפלצבו או טיפול תומך, כפי שנצפה במחקרים.
בחולים לא מאושפזים עד 5 ימים מהופעת הסימפטומים ניתן גם לתת טיפול פומי ב-Nirmatrelvir/Ritonavir, כאשר יעילות טיפול זה דומה ליעילות הטיפול ב-Remdesivir, אולם חלק מהחולים הנזקקים לטיפול ב-Nirmatrelvir/Ritonavir לא יכולים לקבלו עקב אינטראקציות בין תרופתיות וכאן המקום של טיפול ב-Remdesivir תוך ורידי גם בחולים קלים בקהילה. קיים מידע על רמדסיביר על חולים עם פגיעה כלייתית בינונית עד קשה.
Dr. Roger Paredes דיבר על הפרספקטיבה של הזיהומולוג לגבי חולי קורונה.
נתוני עולם אמיתי מראים כי התמותה בחולים מאושפזים שטופלו ב-Remdesivir הייתה נמוכה משמעותית גם ביום 14 לאחר ההדבקה בקורונה וגם ביום 28 ונשארה משמעותית סטטיסטית גם בתקופת זן האומיקרון. בנוסף טיפול ב-Remdesivir הפחית משמעותית אשפוזים חוזרים, כולל בתקופת האומיקרון, גם בחולים קלים וגם בחולים שנזקקו לטפול בחמצן.
למרות ההוכחות הרבות לגבי יעילות הטיפול ב-Remdesivir במניעת תמותה וסיבוכים, רק 36% מהחולים עם התוויה לטפול מתחת לגיל 65 שנה מטופלים, ורק 27% מהחולים מגיל 65 שנה ומעלה מקבלים טיפול ב- Remdesivir.
Prof. Veronica Muller דיברה על התובנות של המומחים למחלות ריאה עם דיכוי חיסוני. גם בחולים אלו ישנן עבודות המראות כי הטיפול ב-Remdesivir מונע תמותה הן ביום 14 והן ביום 28. כמו כן, הטיפול הפחית משמעותית את כמות האשפוזים החוזרים.
"פרופ' ורוניקה מולר הדגישה את חשיבות הטיפול ב-Remdesivir בחולים עם דיכוי חיסוני ובכלל זה גם חולים עם ממאירויות"
מסקנות הסימפוזיון היו כי העדויות המדעיות להשפעה המיטיבה של Remdesivir הן במניעת תמותה והן במניעת סיבוכים ו-Long COVID הן טובות הן בשלבים המוקדמים של המחלה וגם בשלבים המאוחרים יותר כאשר הטיפול ניתן בשילוב עם תרופות נוגדות דלקת. מקור המידע הוא במחקרים אקראיים מבוקרים, ובגוף הידע הרב שנצבר על חולים לאורך הפנדמיה. יעילות הטיפול ב-Remdesivir לא הופחתה בעקבות הופעה של וריאנטים חדשים. החולים בסיכון הגבוה ביותר הם חולים מגיל 65 ומעלה וחולים עם מחלות רקע, בפרט מושתלי מח עצם, חולים עם ממאירויות המטולוגיות, וחולים עם ריבוי של מחלות רקע.
למרות העדויות הרבות על ההשפעה המיטיבה של Remdesivir במניעת תמותה, סיבוכים ואשפוזים חוזרים, עדיין רוב החולים לא מאובחנים במועד ולא מקבלים טיפולים אנטיווירליים. ארגון טוב יותר של מסלול החולה, הן בקהילה, והן באשפוז, יכול לשפר את האבחון בזמן ומתן טיפול הולם לחולים.