משרד הבריאות מדווח כי מתחילת 2024 ועד כה נרשמו בישראל לפחות 242 מקרי תמותה מקורונה, כאשר כ-90% מהם היו מעל גיל 70 וכ-70% מעל גיל 80. כך על פי הנתונים של מערך מודיעין בריאות הנכונים לאתמול (ב').
עוד בעניין דומה
קצב ההתחסנות בחיסון הקורונה מבוסס שושלת XBB, שהחל להינתן בישראל באוקטובר 2023, הינו נמוך מאוד, עם כ-82,000 מתחסנים בלבד, 75% מהם בני 65 ומעלה.
במערך מודיעין בריאות מציינים כי נתוני התמותה צפויים להתעדכן כלפי מעלה, היות שרבים מהנתונים מדווחים למשרד הבריאות באופן רטרואקטיבי גם חודשים לאחור.
היקף התמותה מקורונה בישראל מתחילת השנה דומה להיקף התמותה משפעת שנרשם בארץ בעונת השפעת הקודמת (2022-2023), המתפרסת רק על חלק מהשנה. זאת, למרות שטרם הסתיימה שנת 2024 וטרם סוכמו כלל הנתונים הרטרואקטיביים.
השוואה בין התחלואה בשפעת לזו של קורונה מראה כי הנחיצות בהתחסנות האוכלוסיה המבוגרת בישראל נגד קורונה דומה, לכל הפחות, לזו שבהתחסנות אוכלוסיה זו נגד שפעת.
מחלת הקורונה ממשיכה לייצר גלי תחלואה מחזוריים בישראל וברחבי העולם. בניגוד לשפעת, הקורונה לא התקבעה כמחלה עונתית, ולכן צפויים מספר גלי תחלואה בשנה. בישראל, לאחר עלייה עקבית בהיקף התחלואה שהחלה בחודש מאי, בשבועיים האחרונים של חודש יולי ניכרת התייצבות ואף ירידה קלה במספר המדדים, כולל מספר מאומתים מדווחים ומספר מאושפזים. עם זאת, רמות התחלואה עדיין נמוכות משמעותית ביחס לתקופה המוקדמת של המגיפה.
הוריאנטים השולטים בתחלואה בארץ הם תת הוריאנטים של JN.1, בדומה לזן המוכר בעולם. לקראת הסתיו מתוכנן לצאת חיסון חדש המותאם לזני ה-JN.1, שעל קבלתו ממליצים ארגוני בריאות.
לאור המצב הנוכחי, בו אין עדיין במלאי חיסונים מעודכנים יותר ובהתחשב בגל הקורונה הנוכחי, משרד הבריאות מעריך כי יש ערך משמעותי במתן חיסוני XBB הקיימים לאוכלוסיות בסיכון. זאת, מבלי להמתין לחיסון החדש שצפוי להגיע בסתיו. הסיבה לכך היא שמחקרים מראים כי חיסוני XBB עדיין מספקים הגנה משמעותית, גם אם פחותה, כנגד הוריאנטים הנוכחיים של הנגיף, זני ה-JN.1.
גופי הרגולציה בארה"ב, כולל ה-CDC וה-FDA, ממליצים על התחסנות בחיסון המותאם החדש לקראת סוף קיץ/ סתיו 2024 לכל האמריקאים מעל גיל חצי שנה, כאשר החיסון צפוי להיות מותאם לוריאנט KP.2 משושלת JN.1.