חדשות

נסגרה מחלקת הקורונה הייעודית האחרונה בישראל

המחלקה בבית החולים הרצוג בירושלים פעלה ברציפות במשך כשלוש שנים | כ-2,000 חולים קשים טופלו בה מתחילת הגל השני ועד היום

מחלקת קורונה בבית החולים הרצוג בירושלים. צילום ארכיון: יונתן סינדל/ פלאש 90

היום (א') נסגרה מחלקת הקורונה האחרונה בישראל, מחלקה שפעלה במרכז הרפואי הרצוג בירושלים מאוגוסט 2020 - מתחילת הגל השני של המגיפה ועד היום. כ-2,000 חולי קורונה טופלו במרכז, מרביתם הגיעו במצב קשה או עם מחלות רקע משמעותיות. זוהי מחלקת הקורונה האחרונה בישראל ועם סגירתה נדבקים חדשים הזקוקים לאשפוז ייקלטו במחלקות רגילות בבתי החולים, לרוב במחלקות פנימיות.

עם פרוץ המגיפה ובשל החשש שתתעורר מצוקת מיטות ייעודיות למונשמים, לאור הדיווחים מאיטליה ומספרד, פנה משרד הבריאות להנהלת הרצוג בבקשה שתכשיר במהירות מתחם ייעודי וגדול לטובת טיפול בחולי קורונה מבוגרים. הדרישה להקמת מתחם אשפוז ל-160 מונשמים השתנתה כשהסתבר שהצורך במיטות מונשמים נמוך מהצפי הראשוני והוחלט על הסבת המתחם לכ-120 מיטות לחולי קורונה קשים.

בשיא תקופת הקורונה בישראל טופלו במתחם 125 חולי קורונה, ובמשך שבועות רבים, בתחילת כל גל חדש, טיפל המרכז הרפואי הרצוג במספר הגבוה ביותר של חולי קורונה באותה עת בישראל. היתה זו גם המחלקה היחידה בארץ, שלא נסגרה בין גלי התחלואה ופעלה ברצף מרגע שנפתחה. המחלקה שימשה כמקום לקליטת מטופלים בודדים בין הגלים וכמקום לקליטת זרם חולים ראשונים בכל התפרצות, כדי לאפשר לשאר בתי החולים בישראל את מרחב הזמן להתארגנות, עד לפתיחה מחדש של מחלקות ייעודיות לקורונה.

בהודעת משרד הבריאות על סגירת המחלקה נאמר: "מחלקת הקורונה בהרצוג עבור חולים בינוניים/ קשים היא הראשונה שנפתחה עם פרוץ הקורונה, פעלה ברצף לאורך כל תקופת הקורונה והאחרונה להיסגר. תודות על התרומה והערכתנו לצוות הרפואי".

ד"ר קובי חביב, מנהל המרכז הרפואי הרצוג: "צוות בית החולים נמתח במהלך גלי ההדבקה עד הקצה. הסטנו כוח אדם מהמחלקות השגרתיות כדי לתגבר את הטיפול בחולי הקורונה. קרוב לשלוש שנים התנהלנו בשיטת אקורדיון, עם הסטת כוח אדם רפואי ופארא-רפואי בין המחלקות, לפי הצורך".

הוא הדגיש הישגים משמעותיים של בית החולים: "היקף תמותה נמוך מהצפוי ומהממוצע הארצי; מאמץ אדיר לסייע לבריאות הנפשית של החולים ולצמצם את בדידותם בעזרת מלווים רוחניים, חיילי צה"ל מתנדבים ומתנדבי עמותות כמו 'עזר מציון' לצד השקעה בשיקום, בפיזיותרפיה, בריפוי בעיסוק ובריפוי בדיבור; בית חולים היה שחקן מרכזי ומשמעותי בהתמודדות עם הקורונה בארץ, ובמיוחד עבור אוכלוסיה בסיכון גבוה".

נושאים קשורים:  המרכז הרפואי הרצוג,  מחלקת קורונה,  חדשות,  ד"ר קובי חביב
תגובות