מחלוקת סוערת, תוך הטחת האשמות הדדיות, פרצה בסוף השבוע בין רופאים בכירים וגם בין רופאים לבין משרד הבריאות בסוגיית ההמלצות לשינוי במדיניות הבידודים של מאומתי קורונה.
עוד בעניין דומה
ביום ו' (שלשום) הפיץ איגוד רופאי בריאות הציבור בהסתדרות הרפואית הודעה לתקשורת לפיה שיגר לראש הממשלה נפתלי בנט מכתב שבו בין השאר נאמר: "יש להתייחס לקורונה בדומה לגישה האפידמיולוגית למחלות מדבקות אחרות ובשלב זה של המגיפה עיקר התועלת היא קלינית, לצורך טיפול בחולה הסובל מסימפטומים ולכן יש להפוך את ברירת המחדל: להפסיק לבדוק ולבודד מגעים שנחשפו כמדיניות גורפת. יש לבדוק ולבודד רק אם יש תסמינים בקרב קבוצות של אנשים בסיכון גבוה או הבאים במגע עם אוכלוסיה בסיכון גבוה ובנוסף נדרש קיצור נוסף של משך הבידוד בהתאם לידע המתעדכן על זן האומיקרון ולהמלצות ה-CDC וגורמים נוספים".
לא עברו מספר שעות ממועד הפצת המסמך הזה וההסתדרות הרפואית הביעה צער על "ההודעה הנחפזת" והפיצה מצידה את ההודעה הבאה: "הר"י מבקשת להבהיר כי ההודעה שנמסרה היום על ידי פרופ' חגי לוין בשם איגוד רופאי בריאות הציבור, הנוגעת להפסקת מדיניות הבידודים, נעשתה על דעתו בלבד והיא לחלוטין איננה מקובלת על פורום מומחי הקורונה של ההסתדרות הרפואית. פורום המומחים של הר"י הביע צער על ההודעה הנחפזת שנשלחה מוקדם יותר ומצפה מכלל הגורמים השונים להתנהל בשיקול דעת, בצנעה ותוך תשומת לב לעמדת הרוב המוחלט בפורום המומחים".
האיגוד למחלות זיהומיות: "אין לנו פריבילגיה לטמון את הראש בחול"
הבוקר (א') פרסם האיגוד הישראלי למחלות זיהומיות, יחד עם עמותת מדעת, מכתב ששלחו לראש הממשלה בנט ובין השאר נאמר בו: "ההמלצות לשינוי מדיניות בדיקות ובידודים באופן שיפגע ביכולת לזיהוי מוקדם של אנשים הנושאים את הנגיף ועלולים להדביק אחרים, או שחרור מוקדם מבידוד בשלב שאדם מאומת עדיין יכול להדביק את סביבתו, הן המלצות מסוכנות וחסרות אחריות.
"חשוב להישמר מניסיון מלאכותי להפריד בין התנהלותם של אלה השייכים לאוכלוסיה בסיכון לבין הציבור הכללי, מאחר שכולנו מכירים ונפגשים עם אנשים הנמצאים בסיכון גבוה החשופים להדבקה, אם מאחר שאינם מחוסנים מפאת גילם, או כיוון שהמערכת החיסונית שלהם איננה במיטבה - והם עשויים שלא להיות מודעים לכך".
עוד צוין במכתב שעליו חתומים פרופ' גליה רהב, יו"ר האיגוד למחלות זיהומיות ובכירי עמותת מדעת, אדווה לוטן וד"ר אורי לרנר, כי "שימוש נכון בבדיקות ה-PCR ובדיקות האנטיגן המוסדיות לשם הגנה על אוכלוסיות חשופות יותר או נמצאות בסיכון - כפי שאף מומלץ ע"י ארגון הבריאות העולמי - ושילוב הבדיקות הביתיות כצעד מוקדם באוכלוסיה המחוסנת, צריך להיות חלק מסל הפתרונות להתמודדות עם המגיפה, לצד המשך חיזוק מערכי הבריאות בקהילה, בתי החולים ומערך החירום. יש להתייחס לתוצאות הבדיקות החיוביות ולהמשיך להקפיד על בידוד עד החלמה ולעודד את מי שנמצאו חיוביים לקטוע את שרשרת ההדבקה על ידי הודעה למי שאולי נחשפו אליהם...
"כעת לא זה הזמן לעצום עיניים ולהתעלם מהמציאות בה יש פנדמיה שכבר גבתה מחיר גבוה בנפש, בישראל ובעולם. אנו ערים להדבקה המסיבית המתרחשת עתה וחוששים כי בעתיד מדיניות הבידודים תצטרך להשתנות, אך מדיניות כזו תתקבל לאחר דיון שקול בוועדות המתאימות לאור נתונים חדשים. אין לנו את הפריבילגיה לטמון את הראש בחול ולקוות שהכל יהיה בסדר".
גם מנהלת היחידה למחלות זיהומית בבית החולים מאיר בכפר סבא, פרופ' מיכל חוברס, טרחה להבהיר כי היא מתנגדת נחרצות לתוכן המכתב של איגוד רופאי בריאות הציבור והדגישה כי "כותביו אינם מומחים למחלות זיהומיות. "לא מסכימה בשום צורה ואופן", כתבה פרופ' חוברס בחשבון הטוויטר שלה. "רופאי בריאות הציבור הם לא זיהומולוגים, ולהתייחס לכל המחלות המדבקות אותו דבר - זה דבילי. יש מחלות שמדבקות עם הופעת הסימפטומים ויש כאלו שמדבקות לפני. יש מחלות שיש להן טיפול פשוט ויש מחלות שלא. יש מחלות שאין להן השלכות ארוכות טווח ויש כאלו שכן".
פרופ' מטות: "פרסום מספר החולים הקשים מדי יום בתקשורת הוא מטעה"
ואם לא די בזה, במוצ"ש פרסמה פרופ' עידית מטות מ"איכילוב" בדף הפייסבוק הרשמי של בית החולים העירוני-ממשלתי פוסט שבו קראה לשנות את ההנחיות: "לבדוק ולבודד רק אם סובלים מתסמינים".
פרופ' מטות הסבירה כי "האומיקרון שייך למשפחת הקורונה אבל אין מה להשוות בינו לבין זנים קודמים כמו האלפא והדלתא שחווינו שגרמו למחלה ממושכת וקשה שחוללה פגיעה אנושה. כבר חודש אנחנו רואים ומבינים שהאומיקרון מדבק מאוד אך בעל יכולת לנזק מזערית". עוד ציינה כי "פרסום של מספר החולים הקשים עם קורונה שמופיע כל יום בתקשורת הוא מטעה!".
לדבריה, "הגיוני שמי שאינו נמצא בבית חולים יחשוב כי הקורונה גרמה למחלה קשה, אך אין זה כך. אלה חולים מאומתי קורונה שאושפזו מסיבה אחרת. למעשה, חולים קשה בגלל הקורונה הם בודדים וגם עבור חלקם ההגדרה שהוחמרה של חולה קשה כפי שדיברנו בעבר יוצרת מצג שווא של תחלואה קשה ללא כדין ובפועל יוצרת רק חרדה ומובילה להחלטות ניהוליות בעייתיות".
פרופ' מטות, חברת "מטה הקורונה" ב"איכילוב", הוסיפה: "לאומיקרון יכולת מזערית לגרום נזק, ולראיה, אין לנו מונשמים ב'איכילוב' עם אומיקרון. אין גם בעיית אקמו כפי שהיה בעבר, כי פשוט אין צורך. מה יש? חולים עם שפעת שמונשמים. את החולים האלה לא סופרים. אלה חולים שמאות מהם ממלאים מדי שנה את בתי החולים, שוכבים בפנימית מוגברת, אחדים מתקבלים לטיפול נמרץ, ועליהם לא שומעים באותה תדירות, אם בכלל, מלבד הכתבה השנתית על 'הזקנה מהמסדרון'".
"עוד כתבה פרופ' מטות: "המספרים המתפרסמים על חולי קורונה מאושפזים, בין אם במצב קל ובין אם במצב קשה, כוללים אנשים שנדבקו בקורונה אבל ברובם הגדול אינם מאושפזים בגלל קורונה. לדוגמה: יולדות, צעירים אחרי נפילה מקורקינט, מטופל עם זיהום בדרכי השתן ועוד. מדווח לכם על שני מטופלים קשים אצלנו בטיפול נמרץ, אבל האמת היא שהם לא מאושפזים בגלל קורונה: האחד אחרי תאונת דרכים קשה והשני בגלל דימום למוח. לכן, הפרסום של מספר החולים הקשים עם קורונה המופיע כל יום בתקשורת הוא מטעה.
"אוכלוסיה ענקית מסתובבת אסימפטומטית עם אומיקרון ואנו אפילו לא יודעים. רבים נדבקים ואינם ערים לכך. בתקופה זו ובזן הקורונה הנוכחי", סיכמה מטות את דבריה, "צריך להתאים את ההנחיות: מי שחש לא טוב, שישהה בבית. כל השאר - שחררו לחופשי ופשוט תעשו דבר אחד - שימו מסיכות".
משרד הבריאות על פרופ' מטות: "תאוות פרסום גוברת לעתים על אחריות"
משרד הבריאות מיהר להגיב על דברי פרופ' מטות: "הצעתה עלולה להביא לפגיעה קשה בקבוצות שבסיכון, לעלייה במספר החולים הקשים ולתמותה".
בתגובת משרד הפרסום נאמר כי "בעוד מערכת הבריאות משקיעה מאמץ אדיר בשמירה על בריאות הציבור, מתעוררים גורמים קולניים, לרבות רופאים, המייצרים שיח חסר אחריות שמטרתו לכרסם באמון הציבור. הצעתה של פרופ' מטות שלא לאמת חלק נרחב מן הנדבקים ובכך לאפשר התפשטות מהירה ונרחבת יותר של המחלה, איננה מקובלת על משרד הבריאות. המדיניות שמציעה פרופ' מטות עלולה להביא לפגיעה קשה בקבוצות שבסיכון, לעלייה במספר החולים הקשים ולתמותה".
עוד נאמר בתגובת משרד הבריאות: "לצערנו, התנהלותה של פרופ׳ מטות, והשפה בה בחרה להביע את הביקורת שלה, מעלות חשש שתאוות פרסום גוברת לעתים על אחריות. ובנוסף, יש לציין כי השימוש בעמוד הרשמי של בית חולים ממשלתי לטובת הבעת עמדה אישית - פסול ואסור. אנשי מערכת הבריאות פועלים ללא לאות מול גל התחלואה הקשה, בשיקול דעת ובאחריות, במאמץ לשמור על בריאות הציבור ועל פעילות המשק. מי שלא רוצה לסייע - שלא יפריע".
"המתקפות האישיות של משרד הבריאות על רופאים המביעים את דעתם הן פסולות"
הבוקר (א') מיהרו רופאים אחרים לגבות את עמדת פרופ' מטות והדגישו בתגובותיהם שפורסמו, בין השאר, בערוץ 12: "ההתקפה עליה לא במקום, משרד הבריאות צריך להתמודד".
בין התומכים בעמדת פרופ' מטות: מנכ"לית בית החולים אסף הרופא-שמיר, ד"ר אסנת לב-ציון קורח, שציינה כי "הקריאה לשינוי במדיניות הבדיקות הגיונית", וכן מנהל "פנימית ב"איכילוב", ד"ר גיא חושן. הוא אמר, בין השאר: "לגיטימי להביע דעה המנוגדת למדיניות משרד הבריאות. התגובה הקשה של המשרד רק אמורה לגרום לנו לחשוב שוב האם המדיניות הנוכחית נכונה. ההתנהלות הזו עשויה להשפיע על הרופאים, ב'איכילוב' וביתר בתי החולים. זה בהחלט אתגר למשרד הבריאות כשגוף רשמי מטיל ספק בהחלטותיו אבל זו המציאות במדינה דמוקרטית ומשרד הבריאות צריך להתמודד עם זה בצורה עניינית ולא לקטול ולמתוח ביקורת גורפת".
ד"ר אבי מזרחי, מנהל מחלקה פנימית ולשעבר מנהל מחלקת הקורונה ב"אסף הרופא", אמר: "אני מסכים במאה אחוז עם דברי פרופ' מטות. היד הקלה על ההדק בבדיקות ובבידודים חייבת להיפסק. המדיניות הנוכחית איננה משנה את פני המגיפה בישראל ומנגד מסבה נזק כלכלי, חינוכי ונפשי. המתקפות האישיות של משרד הבריאות על רופאים המביעים את דעתם הן פסולות. לרופא יש זכות להגיד את דעתו המקצועית ואף חובתו לעשות זאת".
ד"ר לב-ציון קורח: "זה לגיטימי מבחינת פרופ' מטות להגיד את דעתה. השימוש במילים קשות כנגדה איננו במקום. פרופ' מטות היא רופאה מסורה ומקצועית שלא אמרה דברים שהם משוללי היגיון. מספר החיוביים כיום גבוה. הקריאה לשינוי במדיניות הבדיקות הגיונית לאור המצב הקיים. בתי החולים 'מפוצצים' וקשישים סיעודיים רבים נמצאים באשפוז וממתינים למיטה פנויה במוסדות גריאטריים. אני לא תומכת בהטלת סגר אבל ודאי שצריך לפעול כדי לעצור התקהלויות המוניות ולא להמשיך בשגרה כתמול שלשום".
בעקבות הפוסט של פרופ' מטות הפיצה שרת החינוך ד"ר יפעת שאשא-ביטון הודעה מטעמה לפיה היא מברכת על דברי פרופ' מטות. "מיום ליום מצטרפים יותר ויותר מומחים ואנשי מקצוע להבנה כי הנזק הנגרם לילדים מהבידודים האינסופיים גדול לאין ערוך. יש לצמצם מיידית את הבידודים לילדים בריאים ולהקל על התלמידים וההורים".