COVID-19 בישראל

מחלוקת סוערת בין רופאים בכירים ואיגודים רפואיים בסוגיית הבידודים

הר"י, האיגוד למחלות זיהומיות ומשרד הבריאות יוצאים נגד קריאתם של רופאים בכירים ואיגוד רופאי בריאות הציבור להפסיק לבדוק ולבודד מאומתים לנגיף כמדיניות גורפת | מתקפה אישית קשה של משרד הבריאות נגד פרופ' מטות

רופ' עידית מטות. צילום: דוברות איכילוב

מחלוקת סוערת, תוך הטחת האשמות הדדיות, פרצה בסוף השבוע בין רופאים בכירים וגם בין רופאים לבין משרד הבריאות בסוגיית ההמלצות לשינוי במדיניות הבידודים של מאומתי קורונה.

ביום ו' (שלשום) הפיץ איגוד רופאי בריאות הציבור בהסתדרות הרפואית הודעה לתקשורת לפיה שיגר לראש הממשלה נפתלי בנט מכתב שבו בין השאר נאמר: "יש להתייחס לקורונה בדומה לגישה האפידמיולוגית למחלות מדבקות אחרות ובשלב זה של המגיפה עיקר התועלת היא קלינית, לצורך טיפול בחולה הסובל מסימפטומים ולכן יש להפוך את ברירת המחדל: להפסיק לבדוק ולבודד מגעים שנחשפו כמדיניות גורפת. יש לבדוק ולבודד רק אם יש תסמינים בקרב קבוצות של אנשים בסיכון גבוה או הבאים במגע עם אוכלוסיה בסיכון גבוה ובנוסף נדרש קיצור נוסף של משך הבידוד בהתאם לידע המתעדכן על זן האומיקרון ולהמלצות ה-CDC וגורמים נוספים".

לא עברו מספר שעות ממועד הפצת המסמך הזה וההסתדרות הרפואית הביעה צער על "ההודעה הנחפזת" והפיצה מצידה את ההודעה הבאה: "הר"י מבקשת להבהיר כי ההודעה שנמסרה היום על ידי פרופ' חגי לוין בשם איגוד רופאי בריאות הציבור, הנוגעת להפסקת מדיניות הבידודים, נעשתה על דעתו בלבד והיא לחלוטין איננה מקובלת על פורום מומחי הקורונה של ההסתדרות הרפואית. פורום המומחים של הר"י הביע צער על ההודעה הנחפזת שנשלחה מוקדם יותר ומצפה מכלל הגורמים השונים להתנהל בשיקול דעת, בצנעה ותוך תשומת לב לעמדת הרוב המוחלט בפורום המומחים".

האיגוד למחלות זיהומיות: "אין לנו פריבילגיה לטמון את הראש בחול"

הבוקר (א') פרסם האיגוד הישראלי למחלות זיהומיות, יחד עם עמותת מדעת, מכתב ששלחו לראש הממשלה בנט ובין השאר נאמר בו: "ההמלצות לשינוי מדיניות בדיקות ובידודים באופן שיפגע ביכולת לזיהוי מוקדם של אנשים הנושאים את הנגיף ועלולים להדביק אחרים, או שחרור מוקדם מבידוד בשלב שאדם מאומת עדיין יכול להדביק את סביבתו, הן המלצות מסוכנות וחסרות אחריות.

"חשוב להישמר מניסיון מלאכותי להפריד בין התנהלותם של אלה השייכים לאוכלוסיה בסיכון לבין הציבור הכללי, מאחר שכולנו מכירים ונפגשים עם אנשים הנמצאים בסיכון גבוה החשופים להדבקה, אם מאחר שאינם מחוסנים מפאת גילם, או כיוון שהמערכת החיסונית שלהם איננה במיטבה - והם עשויים שלא להיות מודעים לכך".

עוד צוין במכתב שעליו חתומים פרופ' גליה רהב, יו"ר האיגוד למחלות זיהומיות ובכירי עמותת מדעת, אדווה לוטן וד"ר אורי לרנר, כי "שימוש נכון בבדיקות ה-PCR ובדיקות האנטיגן המוסדיות לשם הגנה על אוכלוסיות חשופות יותר או נמצאות בסיכון - כפי שאף מומלץ ע"י ארגון הבריאות העולמי - ושילוב הבדיקות הביתיות כצעד מוקדם באוכלוסיה המחוסנת, צריך להיות חלק מסל הפתרונות להתמודדות עם המגיפה, לצד המשך חיזוק מערכי הבריאות בקהילה, בתי החולים ומערך החירום. יש להתייחס לתוצאות הבדיקות החיוביות ולהמשיך להקפיד על בידוד עד החלמה ולעודד את מי שנמצאו חיוביים לקטוע את שרשרת ההדבקה על ידי הודעה למי שאולי נחשפו אליהם...

"כעת לא זה הזמן לעצום עיניים ולהתעלם מהמציאות בה יש פנדמיה שכבר גבתה מחיר גבוה בנפש, בישראל ובעולם. אנו ערים להדבקה המסיבית המתרחשת עתה וחוששים כי בעתיד מדיניות הבידודים תצטרך להשתנות, אך מדיניות כזו תתקבל לאחר דיון שקול בוועדות המתאימות לאור נתונים חדשים. אין לנו את הפריבילגיה לטמון את הראש בחול ולקוות שהכל יהיה בסדר".

גם מנהלת היחידה למחלות זיהומית בבית החולים מאיר בכפר סבא, פרופ' מיכל חוברס, טרחה להבהיר כי היא מתנגדת נחרצות לתוכן המכתב של איגוד רופאי בריאות הציבור  והדגישה כי "כותביו אינם מומחים למחלות זיהומיות. "לא מסכימה בשום צורה ואופן", כתבה פרופ' חוברס בחשבון הטוויטר שלה. "רופאי בריאות הציבור הם לא זיהומולוגים, ולהתייחס לכל המחלות המדבקות אותו דבר - זה דבילי. יש מחלות שמדבקות עם הופעת הסימפטומים ויש כאלו שמדבקות לפני. יש מחלות שיש להן טיפול פשוט ויש מחלות שלא. יש מחלות שאין להן השלכות ארוכות טווח ויש כאלו שכן".

פרופ' מטות: "פרסום מספר החולים הקשים מדי יום בתקשורת הוא מטעה"

ואם לא די בזה, במוצ"ש פרסמה פרופ' עידית מטות מ"איכילוב" בדף הפייסבוק הרשמי של בית החולים העירוני-ממשלתי פוסט שבו קראה לשנות את ההנחיות: "לבדוק ולבודד רק אם סובלים מתסמינים".

פרופ' מטות הסבירה כי "האומיקרון שייך למשפחת הקורונה אבל אין מה להשוות בינו לבין זנים קודמים כמו האלפא והדלתא שחווינו שגרמו למחלה ממושכת וקשה שחוללה פגיעה אנושה. כבר חודש אנחנו רואים ומבינים שהאומיקרון מדבק מאוד אך בעל יכולת לנזק מזערית". עוד ציינה כי "פרסום של מספר החולים הקשים עם קורונה שמופיע כל יום בתקשורת הוא מטעה!".

לדבריה, "הגיוני שמי שאינו נמצא בבית חולים יחשוב כי הקורונה גרמה למחלה קשה, אך אין זה כך. אלה חולים מאומתי קורונה שאושפזו מסיבה אחרת. למעשה, חולים קשה בגלל הקורונה הם בודדים וגם עבור חלקם ההגדרה שהוחמרה של חולה קשה כפי שדיברנו בעבר יוצרת מצג שווא של תחלואה קשה ללא כדין ובפועל יוצרת רק חרדה ומובילה להחלטות ניהוליות בעייתיות".

פרופ' מטות, חברת "מטה הקורונה" ב"איכילוב", הוסיפה: "לאומיקרון יכולת מזערית לגרום נזק, ולראיה, אין לנו מונשמים ב'איכילוב' עם אומיקרון. אין גם בעיית אקמו כפי שהיה בעבר, כי פשוט אין צורך. מה יש? חולים עם שפעת שמונשמים. את החולים האלה לא סופרים. אלה חולים שמאות מהם ממלאים מדי שנה את בתי החולים, שוכבים בפנימית מוגברת, אחדים מתקבלים לטיפול נמרץ, ועליהם לא שומעים באותה תדירות, אם בכלל, מלבד הכתבה השנתית על 'הזקנה מהמסדרון'".

"עוד כתבה פרופ' מטות: "המספרים המתפרסמים על חולי קורונה מאושפזים, בין אם במצב קל ובין אם במצב קשה, כוללים אנשים שנדבקו בקורונה אבל ברובם הגדול אינם מאושפזים בגלל קורונה. לדוגמה: יולדות, צעירים אחרי נפילה מקורקינט, מטופל עם זיהום בדרכי השתן ועוד. מדווח לכם על שני מטופלים קשים אצלנו בטיפול נמרץ, אבל האמת היא שהם לא מאושפזים בגלל קורונה: האחד אחרי תאונת דרכים קשה והשני בגלל דימום למוח. לכן, הפרסום של מספר החולים הקשים עם קורונה המופיע כל יום בתקשורת הוא מטעה.

"אוכלוסיה ענקית מסתובבת אסימפטומטית עם אומיקרון ואנו אפילו לא יודעים. רבים נדבקים ואינם ערים לכך. בתקופה זו ובזן הקורונה הנוכחי", סיכמה מטות את דבריה, "צריך להתאים את ההנחיות: מי שחש לא טוב, שישהה בבית. כל השאר - שחררו לחופשי ופשוט תעשו דבר אחד - שימו מסיכות".

משרד הבריאות על פרופ' מטות: "תאוות פרסום גוברת לעתים על אחריות"

משרד הבריאות מיהר להגיב על דברי פרופ' מטות: "הצעתה עלולה להביא לפגיעה קשה בקבוצות שבסיכון, לעלייה במספר החולים הקשים ולתמותה".

בתגובת משרד הפרסום נאמר כי "בעוד מערכת הבריאות משקיעה מאמץ אדיר בשמירה על בריאות הציבור, מתעוררים גורמים קולניים, לרבות רופאים, המייצרים שיח חסר אחריות שמטרתו לכרסם באמון הציבור. הצעתה של פרופ' מטות שלא לאמת חלק נרחב מן הנדבקים ובכך לאפשר התפשטות מהירה ונרחבת יותר של המחלה, איננה מקובלת על משרד הבריאות. המדיניות שמציעה פרופ' מטות עלולה להביא לפגיעה קשה בקבוצות שבסיכון, לעלייה במספר החולים הקשים ולתמותה".

עוד נאמר בתגובת משרד הבריאות: "לצערנו, התנהלותה של פרופ׳ מטות, והשפה בה בחרה להביע את הביקורת שלה, מעלות חשש שתאוות פרסום גוברת לעתים על אחריות. ובנוסף, יש לציין כי השימוש בעמוד הרשמי של בית חולים ממשלתי לטובת הבעת עמדה אישית - פסול ואסור. אנשי מערכת הבריאות פועלים ללא לאות מול גל התחלואה הקשה, בשיקול דעת ובאחריות, במאמץ לשמור על בריאות הציבור ועל פעילות המשק. מי שלא רוצה לסייע - שלא יפריע".

"המתקפות האישיות של משרד הבריאות על רופאים המביעים את דעתם הן פסולות"

הבוקר (א') מיהרו רופאים אחרים לגבות את עמדת פרופ' מטות והדגישו בתגובותיהם שפורסמו, בין השאר, בערוץ 12: "ההתקפה עליה לא במקום, משרד הבריאות צריך להתמודד".

בין התומכים בעמדת פרופ' מטות: מנכ"לית בית החולים אסף הרופא-שמיר, ד"ר אסנת לב-ציון קורח, שציינה כי "הקריאה לשינוי במדיניות הבדיקות הגיונית", וכן מנהל "פנימית ב"איכילוב", ד"ר גיא חושן. הוא אמר, בין השאר: "לגיטימי להביע דעה המנוגדת למדיניות משרד הבריאות. התגובה הקשה של המשרד רק אמורה לגרום לנו לחשוב שוב האם המדיניות הנוכחית נכונה. ההתנהלות הזו עשויה להשפיע על הרופאים, ב'איכילוב' וביתר בתי החולים. זה בהחלט אתגר למשרד הבריאות כשגוף רשמי מטיל ספק בהחלטותיו אבל זו המציאות במדינה דמוקרטית ומשרד הבריאות צריך להתמודד עם זה בצורה עניינית ולא לקטול ולמתוח ביקורת גורפת".

ד"ר אבי מזרחי, מנהל מחלקה פנימית ולשעבר מנהל מחלקת הקורונה ב"אסף הרופא", אמר: "אני מסכים במאה אחוז עם דברי פרופ' מטות. היד הקלה על ההדק בבדיקות ובבידודים חייבת להיפסק. המדיניות הנוכחית איננה משנה את פני המגיפה בישראל ומנגד מסבה נזק כלכלי, חינוכי ונפשי. המתקפות האישיות של משרד הבריאות על רופאים המביעים את דעתם הן פסולות. לרופא יש זכות להגיד את דעתו המקצועית ואף חובתו לעשות זאת".

ד"ר לב-ציון קורח: "זה לגיטימי מבחינת פרופ' מטות להגיד את דעתה. השימוש במילים קשות כנגדה איננו במקום. פרופ' מטות היא רופאה מסורה ומקצועית שלא אמרה דברים שהם משוללי היגיון. מספר החיוביים כיום גבוה. הקריאה לשינוי במדיניות הבדיקות הגיונית לאור המצב הקיים. בתי החולים 'מפוצצים' וקשישים סיעודיים רבים נמצאים באשפוז וממתינים למיטה פנויה במוסדות גריאטריים. אני לא תומכת בהטלת סגר אבל ודאי שצריך לפעול כדי לעצור התקהלויות המוניות ולא להמשיך בשגרה כתמול שלשום".

בעקבות הפוסט של פרופ' מטות הפיצה שרת החינוך ד"ר יפעת שאשא-ביטון הודעה מטעמה לפיה היא מברכת על דברי פרופ' מטות. "מיום ליום מצטרפים יותר ויותר מומחים ואנשי מקצוע להבנה כי הנזק הנגרם לילדים מהבידודים האינסופיים גדול לאין ערוך. יש לצמצם מיידית את הבידודים לילדים בריאים ולהקל על התלמידים וההורים".

נושאים קשורים:  איגוד רופאי בריאות הציבור,  פרופ' חגי לוין,  הר"י,  פרופ' עידית מטות,  משרד הבריאות,  בידוד,  איכילוב,  אומיקרון,  פרפו' גילה רהב,  חדשות,  19-COVID
תגובות
אנונימי/ת
16.01.2022, 11:55

חשבתי שעידית מטות כבר ברוקדים עם כוכבים.

16.01.2022, 13:47

מספיק
אתה יכול להגן על המלך העירום , משרד הבריאות , שאף אני בין מועסקיו (לשעבר) ונאמניו , בלי להביך מתנגדים ומתנגדות , בגלל שיחטאו בעיסוק בריא ומבריא כמו ריקוד
-
ad hominem
זה קו ההתקפה בעיקר של טרולים שלא מעיזים להרים ראשם ולומר "אני פה , זו עמדתי , בוא נדבר לגופו של ענין "

אנונימי/ת
16.01.2022, 15:36

זה ממש לא אד הומינום. זה רעיון רדיפת הפרסום. ברור לך שגם אם היא צודקת וגם אם לא , פרסום בטוויטר יש לו אפס השפעה ברגע זה. רצתה להשפיע? יש דרכים אחרות.וכן, זה בדיוק נעשה מאותו עניין- תאבת פרסום ותו לאו.
אגב אפשר לרקוד כל היום ובכל מקום. זה אפילו רצוי. אם את זה אתה לא מבין, אז ההטרלה היא הבעיה היותר קטנה שלך.

נ.ב איכילוב שמים חסם על קליטת חולי קורונה אצלם . דוגמא אחת- חולי דיאליזה, שמגיעים ממוסדות אחרים וגמזו נתן הוראה למנהלי הדיאליזה לא לקלוט אותם. כולם יודעים את זה. רק שהמשרד החלש לא מסוגל לשים לזה הפסקה. וככה אין פלא שהיא משתינה מהמקפצה.

אנונימי/ת
16.01.2022, 18:44

מותר להביע דעה מקצועית ומנומקת אבל למומחית להרדמה, גם אם היא מנהלת אגף כירורגי בבית חולים מרכזי, אין גישה למידע אפידמיולוגי ואין נסיון בהפעלת מערכות בריאות וחינוך בהיקף לאומי. עוד ביולי 2021 היא יצאה בהצהרה פומבית: 'תנו לעם לחיות' שעודדה רבים להימנע מחיסוני הבוסטר. את התוצאות ראינו בתחלואה ותמותה של הגל הרביעי. שבי בשקט גברת מטות ותעשי את העבודה שלך. את ניהול המגיפה תשאירי למומחים.

אנונימי/ת
17.01.2022, 08:19

הגיע הזמן שהלשכה לאתיקה תעסוק ברופאים רודפי פרסום שמוציאים שם רע למקצוע שלנו

גישה לנתונים אפידמיולוגיים יש גם לרופא(ה) מרדים.מה , גם לכירורג ולכל מי שמתעניין בנושא ועוסק במחקר, קיימת היכולת לנתח נתונים. מעט מאוד אפידמיולוגים, למשל, היו בחדרי ניתוח או בחדר המיון, או בתור לחיסון - ובכל זאת מקבלים את דעתם . שר הבריאות ליצמן היה בור ברפואה וכך גם מנכל משרדו הממשיך להביע דעה. מרבית המומחים אינם כלל אפידמיולוגים . רככה שהאלמוני המייעץ "לגברת מטות" מוטב שיעסוק בתחום מקצועו, שהוא כרגע לא ברור .......

18.01.2022, 07:22

פלורליזם של דעות הן הבסיס לדמוקרטיה ולשיח מדעי שמוביל לשינוי. דיי לסתימת פיות נוסח סטאלין.

18.01.2022, 07:29

הגיע הזמן שהממשלה תשקיע במערכת הבריאות הציבורית. עוד מחלקות פנימיות עוד רופאים ואחיות שיודעים לטפל. במקום להוציא את הכסף על בדיקות אנטיגן והשבתת המשק ומערכת החינוך. רפואה טובה במקום תוהו ובוהו. מחלקות פנימיות חדשות ועוד מיטות אשפוז במקום הפחד שזורעים שהכסף יזרום לשם.

אנונימי/ת
18.01.2022, 11:28

מסכים לחלוטין .

אנונימי/ת
18.01.2022, 11:30

צודק

אנונימי/ת
17.01.2022, 09:44

כל הכבוד לד"ר מטות. קולה בין הבודדים שלא מפחדים להביע דעה בפומבי.

אנונימי/ת
17.01.2022, 18:52

זה כי היא תאבת פרסום

אנונימי/ת
17.01.2022, 18:51

תאבת פרסום. נקודה.
הטענה של מטות וגמזו תמיד היא שמשרד הבריאות לא יורד לשטח. הבעיה היא שמגדל השן האמיתי פה זה איכילוב ולא משרד הבריאות. בית חולים עשיר במרכז הארץ שמקבל תרומות בסכומים אסטרונומים מבעלי הון לצורכי הנצחה אישית או שיווק.
באיכילוב יש עודף תקציב, עודף כח אדם, עודף ציוד. זו אנומליה שנוצרה במערכת הבריאות הישראלית ויום אחד משרד הבריאות יעשה חושבים איך מנתבים תרומות לשאר המערכת.
מתוך מגדל השן יושבת פרופ מטות ביחידה שלה ולא רואה היום חולי קורונה. אז מה? הולכת לתקשורת ואומרת שאין קורונה. היא גם אמרה את זה בגל הראשון ובדבריה חיזקה את המכחישים והמתנגדים.
הכי קל להגיד שהמלך הוא עירום. הכי קל להגיד שפוסלים את דבריה מטעמים שוביניסטיים. לבוא לבית חולים אחר ולראות את העומסים ואת התנאים האמיתיים של הרפואה בארץ זה לא.
מהמקום הקטן שבו את נמצאת פרופ מטות, אין לך זכות להטיל ביקורת על כל המערכת.

אנונימי/ת
17.01.2022, 19:06

ולהוסיף על כך, היה ראוי שפרופ מטות תצא כנגד תאוות הבצע של בית החולים שלה שגובה כ500 ש"ח עבור בדיקת pcr מהירה במקום לרתום את כל כוחו למאבק לאומי בקורונה

אנונימי/ת
17.01.2022, 19:39

זו תועבה למצוא את התאווה אצל אחר
כאילו ישב אצלך בספת הפסיכואנליסט
-
הבעיה אינה חוסר שליטה באפידמיולוגיה
אלא שסותמים פיות למנסים להיות קצת כלכליסט
-
ומי שכואב לו שיש (הרבה) תרומות לאיכילוב - סתם מזוכיסט

17.01.2022, 19:20

מטות אומרת בקול מה שברור כבר מאליו לציבור גדול של רופאים שחוששים לדבר.
הדברים נכונים בלי קשר למניעים שלה.
{ואוסיף עוד קריאת בוז לתגובות האנונימיות באתר}

אנונימי/ת
17.01.2022, 20:35

מותר להשמיע דעה אחרת משלך, גם אם היא לא נוחה לך, גם אם בעל הדעה לא מעוניין בפרסום שמו. לא כולם נמצאים בפוזיציה כזו שמאפשרת להם לדבר חופשי בלי השלכות.

17.01.2022, 21:32

אני מסכימה עם כל מילה של פרופ מטות
קול אמיץ ושפוי בפסיכוזה ההמונית הזו. מדוע להשמיץ דעות שונות ? מדוע האלימות המילולית הזו? אווירת הדיקטטורה ?

אנונימי/ת
17.01.2022, 23:15

ומותר לומר שפרופ' מטות רודפת פרסום ולאו דווקא בתחום התמחותה.

אנונימי/ת
18.01.2022, 06:35

פרופ מטות היא מומחית בהרדמה, לא בזיהומים ולא באפידמיולוגיה ולא בבריאות הציבור כך שדעתה לא כל כך מבוססת על מומחיות רלבנטית למחלת הקורונה

אנונימי/ת
18.01.2022, 11:03

אני תוהה האם כך הגבת גם לפוסטים של שרון עינב (מרדימה, שע"צ, מנהלת טיפול נמרץ שם) כשכתבה לפני חודשים ספורים ש"הקורונה זה כמו מלחמת יום כיפור". נראה שכשכותבים את מה שאת/ה חושב, אז הכותב הוא "מוכשר וראוי", וכשהוא כותב משהו שונה ממה שאת/ה חושב, אז "הוא לא מומחה, מה הוא מבין".

18.01.2022, 14:13

מבלי להכנס לדיון על אישיותה של עידית מטות שאינני מכיר, אני רוצה להדגיש גם את יתרונות ההידבקות בוירוס האומיקרון. היום החלמתי מהמחלה ועברתי אותה בקלות רבה (קצת כאב גרון, קצת שיעול, קצת כאב ראש למשך 5 ימים ) למרות שאני מתקרב לגיל 80 (אמנם בריא). עכשיו אני מחוסן לא רק כנגד חלבון אחד של הוירוס כפי שהייתי מחוסן עד עתה, אלא כנגד 30 חלבונים. מאחר שהגיוני שלא כל החלבונים עברו מוטציות שמשנות חיסון, אז סביר להניח שעכשיו אהיה מחוסן גם כנגד וריאנטים קודמים וחדשים של הוירוס, יתכן שלשנים רבות. בכך, ההידבקות באומיקרון דומה במשהו לחיסון בוירוס חי ומוחלש כמו חיסון סייבין לפוליו (למרות שאותו חיסון אינו גורם למחלה כלל). במאמרים שהתפרסמו לאחרונה בעיתונות המדעית הטובה ביותר מדגישים שהאנשים המחוסנים ביותר לקורונה הם אלה שגם חלו וגם חוסנו. כאשר אני הייתי ילד בקיבוץ, הכניסו אותנו למכלאה והדביקו אותנו בכוונה בחצבת ואדמת. אין ספק שעדיין יש להגן על האנשים שמועדים לחלות במחלה קשה אבל יש למצוא את הדרך לכך בלי לגרום לאוכלוסיה הכללית סבל מיותר

אנונימי/ת
18.01.2022, 17:07

הידע הרפואי , כפי שאתה בוודאי יודע, התקדם מעט מאז ימי הקיבוץ שאתה מתאר, והיום לא רק שלא מדביקים ילדים בכוונה אלא מחסנים.
תמוהה תגובתך שבה לכאורה טמון המון ידע על הקורונה, ידע שכנראה נסתר ממומחים רבים בעולם .

אנונימי/ת
18.01.2022, 17:27

פרופ' אילת הנכבד. בקיבוץ שלי לא הכניסו ילדים למכלאות ולא הדביקו אותם בכוונה במחלות. זה סוג Fake news וחבל שאתה מפיץ אותו כאן. בקיבוצים היה נהוג בידוד (איזולציה) לילדים חולים כדי שלא ידביקו את האחרים.

18.01.2022, 22:50

מה שעשו איתנו בקיבוץ זאת עובדה ואני מודה להם על כך. ביחס להדבקה באומיקרון, הגישה היום בבריטניה הולכת בדיוק לכוון הזה. הם שואפים לכך שכל האוכלוסיה תהיה או מחוסנת או מודבקת באומיקרון

אנונימי/ת
19.01.2022, 14:06

נראה שהמיכלאות בקיבוץ עשו את שלהן...

19.01.2022, 22:24

מסכים עם כל מילה של פרופ עידית מטות. מרגע שיש חיסונים המחלה של אומיקרון לא מצדיקה בידוד. יכולים גם לטוס לחו״ל